Glasovni profesionalci

Foniatrija je veda, ki se ukvarja z motnjami glasu, govora in požiranja

Za dobro kakovost glasu so potrebne zdrave glasilke. Ob motnji v delovanju glasilk nastane glasovna motnja. Glasovna motnja je vsaka neugodna sprememba v glasu, ki jo zaznamo s sluhom. V populaciji je pogostnost glasovne motnje ocenjena na 3-9% populacije.

Govor je osnovno sredstvo človeškega sporazumevanja. Za razumljiv in učinkovit govor potrebujemo zdravo grlo, žrelo, jezik, nebo, čeljusti in ustrezno delujoče centralno in periferno živčevje. Do motenj govora lahko pride fiziološko, v času razvoja in rasti, lahko pa so znak bolezenskega dogajanja.

Hripavost, glasovna motnja, vozlič, polip, požiranje,glasovni profesionalci, pevci, foniater, foniatrična ambulanta, glasilke, pregled glasilk

Hematom glasilke

Požiranje je začetni proces prebave hrane. Grižljaj oblikujemo v ustni votlini, nato pa ga s pomočjo jezika potisnemo navzad in navzdol preko žrela v požiralnik. Ob tem se mora grlo ustrezno zapreti, da zaščiti dihala pred vdorom hrane ali tekočine. Kadar je proces požiranja okvarjen, se lahko hrana zatika, se vrača v usta, ostaja v žrelu po požiranju, lahko zahaja v grlo in sapnik. To lahko predstavlja nevarnost.

Splošna področja, s katerimi se ukvarja foniater:

 • Hripavost
 • Spremenjen glas
 • Afonija (bolnik ostane brez glasu)
 • Bolečine v žrelu in grlu
 • Kašelj
 • Utrudljiv, šibek glas
 • Laringofaringealni refluks in z njim povezane težave
 • Motnje požiranja (zatikanje, zaletavanje hrane)

Pregled pri foniatru svetujemo vedno, ko se pojavljajo zgoraj omenjene težave, če hripavost traja več kot 2 tedna, če vas motnja glasu omejuje pri vsakodnevnih opravilih ali opravljanju poklica, če se ob upoštevanju navodil vašega osebnega zdravnika stanje ne izboljšuje ali se težave stopnjujejo kljub temu, da ste upoštevali vsa navodila izbranega zdravnika.

Stroboskopija, videostroboskopija grla oz glasilk

Polip na glasilki, Hripavost, glasovna motnja, vozlič, polip, požiranje,glasovni profesionalci, pevci, foniater, foniatrična ambulanta, glasilke, pregled glasilk

Polip na glasilki

Videostroboskopija je neinvazivna funkcionalna diagnostična metoda, s katero ugotavljamo morfološke in funkcionalne spremembe na glasilkah. Glasilki sta sluznični gubi, ki pri govoru in petju hitro nihata. Nihanje je s prostimi očmi skoraj nevidno. Videostroboskop je optična naprava, ki zajema slike glasilk v posameznih fazah nihanja. Slike glasilk tako vidimo na zaslonu kot počasen film, sestavljen iz niza različnih zaporednih faz nihanja glasilk. Na podlagi pravilnosti valov in njihove amplitude ugotavljamo funkcionalne motnje glasilk. Poleg tega je mogoče natančneje diagnosticirati benigne in maligne spremembe na glasilkah. Pregled za pacienta ni boleč. Svetujemo ga tudi vsem glasovnim profesionalcem.

Potek pregleda pri foniatru

Foniater poleg običajnega otorinolaringološkega pregleda opravi poglobljeno oceno žrela, grla in glasilk.

Najprej pregleda ušesa, z mikroskopom oceni sluhovoda in bobniča. Sledi ogled nosu ter pregled nosnih votlin s sprednjo rinoskopijo (ogled nosu skozi nosnici). Potem pregleda ustno votlino, zobe, jezik, mehko nebo, ustno in nosno žrelo, oceni tudi njihovo funkcijo.

Nato pregleda grlo in glasilki s pomočjo videolaringoskopa. To je cevast inštrument, ki ima pod kotom vgrajeno luč in je povezan s kamero. S tem inštrumentom se bo foniater le približal zadnji steni žrela in se grla niti ne bo dotaknil. Foniater nato prosi preiskovanca, da zapoje glas »i« ali »e«, ob tem pa snema glasilki. Ta del pregleda ne povzroča bolečin in ga brez težav prenese velika večina preiskovancev.

Foniater se lahko odloči opraviti tudi fleksibilno nazolaringoskopijo. Pri tej preiskavi vstopi z upogljivim endoskopom skozi eno od nosnic in potuje preko žrela vse do grla. Preiskava večini preiskovancev ni boleča, ni moteča in se izvaja rutinsko v ambulanti.

Foniater pregled zaključi s tipanjem in oceno vratu.

Za podrobnejšo oceno glasu lahko foniater opravi tudi:

 • Stroboskopijo (pregled funkcije glasilk z endoskopom in bliskajočo lučjo, ki omogoči, da gibanje glasilk vidimo v »počasnem posnetku«)
 • Akustično analizo glasu (posname vaš glas, nato pa z računalniško analizo določi nepravilnosti v glasu)
 • Fonetogram (oceni zmogljivost in potencial vašega glasu)

Preventivna obravnava glasovnega profesionalca

Menimo, da posamezniki, ki za delo potrebujejo brezhiben glas, občasno potrebujejo oceno delovanja njihovega glasovnega aparata. Sploh je ocena potrebna pred pričetkom profesionalne aktivnosti – pred vpisom na programe strokovnega usposabljanja za glasovne profesionalce. Pred pričetkom glasovnih naporov je potrebno oceniti zmožnosti kandidata in ugotoviti morebitne skrite motnje v proizvodnji glasu ali pomembno zmanjšan potencial. Prav tako je glasovni aparat pomembno oceniti po večjih glasovnih obremenitvah.

Preventivni pregled glasovnega profesionalca sestoji iz osnovnega ORL pregleda, videolaringoskopske in stroboskopske ocene grla in glasilk, akustične analize glasilk in fonetograma.

Hripavost, glasovna motnja, vozlič, polip, požiranje,glasovni profesionalci, pevci, foniater, foniatrična ambulanta, glasilke, pregled glasilk

Vozliča na glasilkah

Obravnava glasovnega profesionalca z glasovno težavo

Ko nastopijo težave z glasom, je vsakomur hudo, saj se težje sporazumeva in se običajno ob tem utruja. Ko pa tovrstne težave nastopijo pri glasovnem profesionalcu, lahko to predstavlja tudi nezmožnost opravljanja poklica ali celo izgubo službe. Takrat pevcu ali govorcu čimprej ponudimo pregled, ki obsega:

Klasičen ORL pregled, videolaringoskopijo in stroboskopijo, akustično analizo glasu, po potrebi fonetogram za oceno zmanjšanja glasovne zmogljivosti, posvet.

Logoped je strokovnjak, ki ljudem z glasovnimi motnjami pomaga pri rehabilitaciji in jih vodi na poti k ozdravitvi. (+LOGOPEDSKI SESTAVEK)

OPIS AMBULANTE

Naša ambulanta je opremljena z najsodobnejšo opremo, ki omogoča otorinolaringološki in foniatrični pregled. Del pregleda, pri katerem uporabljamo endoskopske kamere je možno tudi posneti in ga nato skupaj s pacientom pogledati in analizirati.

Ambulanta je opremljena z otomikroskopom za podroben pregled ušes.

Možno je opraviti endoskopijo nosnih votlin in nosnega dela žrela.

Pri pregledu grla uporabljamo videolaringoskop ali nazolaringoskop, stroboskop.

Dodatne preiskave , ki jih opravljamo so akustnična analiza glasu in fonetogram.